Biografie

Home | Biografie

Biografie

PDF 

Als talentvol countertenor profileert Steve Dugardin (°Oostende, 1964) zich duidelijk op de muziekscène. Vanaf zijn vijftiende studeerde hij achtereenvolgens muziek bij Aimée Thonon en zang bij Marie-Thérèse Maesen, assistente van Lucienne Van Dijck. Bij Van Dijck behaalde hij een Eerste Prijs zang aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium te Antwerpen. Gedreven door zijn vak specialiseerde Steve Dugardin zich bij de Engelse mannelijke alt Ashley Stafford, Ingrid Voermans ,Margreet Honig en John Norris . Momenteel volgt hij les bij Catrin Wyn-Davis in Antwerpen.
Met zijn uitzonderlijk stemgeluid werkte hij al snel mee als koorzanger in producties onder leiding van Erik Van Nevel ( Currende ), Sigiswald Kuijken, Jos Van Immerseel, Ton Koopman, Gustav Leonhardt en Frans Brüggen. Hij zong ook meer dan 10 jaar in het Collegium Vocale Gent van Philippe Herreweghe.

Als solist werkte hij regelmatig met o.a. Ricercar Consort, Clemencic Consort, Tragicomedia (Stephen Stubbs), Il Seminario (Gerard Lesne), Les Arts Florissants (William Christie), Il Fondamento (Paul Dombrecht), Huelgas Ensemble (Paul Van Nevel). Chœur de Chambre de Namur, La Petite Bande, Musica Antiqua Köln, De Nederlandse Bachvereniging en het Bach-ensemble (Joshua Rifkin). Onlangs was hij nog te horen bij Ensemble Clematis olv Leonardo Garcia Alarcon. Uit tal van deze samenwerkingen ontstonden diverse CD-opnamen.

Steve Dugardin bezit een ruime ervaring in het theater. Hij speelde in opera’s van Scarlatti (met Opera Mobile), Händel (met Transparant) en in Ercole Amante van Cavalli (in Boston en op het Muziekfestival te Utrecht). Ook de titelrol in Akhnaten van Philip Glass nam hij voor zijn rekening. Hij speelde de rol van Nutrice in L'incoronazione di Poppea en Il Maggio in Rinaldo van Handel, beiden in een enscenering van Nigel Lowery. De dansscène leerde hij kennen door zijn medewerking aan ‘Iets op Bach’ van Alain Platel Hierop volgden Bâche, Import-Export en Ashes van Koen Augustijnen. In de theatermonoloog ‘Gilles’ van Hugo Claus stond hij op de planken aan de zijde van Jan Decleir. Hij is nu ook te zien en te horen in Gif van Ntgent in een regie van Johan Simons. Ook de rol van Orfeo in Gluck's Orfeo ed Euridice nam hij tot zijn rekening in een uitvoering bij Muziektheater Hollands Diep in een regie van Celia Hogerzeil .Onlangs was hij te zien als zanger en stemcoach in de voorstelling HUIS van Lod in een regie van Josse De Pauw.

Hij is nu te zien in Kings of War, het nieuwe stuk van Toneelgroep Amsterdam , in een regie van Ivo van Hove met muziek van Eric Sleichim, Blindman. 

Oude Muziek, wat onlangs de oprichting van het barokensemble "aRoma" tot gevolg had, is echter niet zijn enige inspiratiebron. Zijn passie voor de hedendaagse muziek leidde onder andere tot de oprichting van ‘Touchant’, een mannenkwartet gespecialiseerd in Close Harmony.

Steve Dugardin doceerde als assistent van Greta de Reygere aan Het Koninklijk Muziekconservatorium te Luik en doceert  aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen afdeling Kleinkunst. Als zangcoach wordt hij vaak gevraagd om theaterprodukties te begeleiden oa voor het Toneelhuis, Ntg , Lod en voor Tutti Fratelli van Reinhilde Decleir.

 
Deel deze website